четверг, 16 марта 2017 г.


Заготовки уроку (Практична робота)

Таблиці, електронні таблиці. Табличний процесор, його призначення. Типи даних: число, текст, формула. Об‘єкти електронної таблиці, їх властивості. Адресація в середовищі табличного процесора. Іменовані комірки і діапазони. Відкривання, перегляд і збереження електронної книги. Способи навігації на аркуші і в книжці табличного процесора.

У таблицях відображається відомості про деякі об’єкти та значення їх властивостей.
Складається таблиця зі стовпців і рядків, а на перетині яких містяться клітинки. Кожний рядок – це опис однієї властивості для всіх об’єктів, зазвичай має назву, що відображає назву цієї властивості. У клітинці вказується значення властивості. У них можуть розміщувати текст, числа, малюнки, формули і навіть інші таблиці.Створити таблицю можна в різних електронних документах: у текстовому документі, у мультимедійних презентаціях, графічному зображенні тощо. Однак дуже часто виникає потреба не тільки компактно і впорядковано розмістити відомості про якісь об’єкти, а й виконати певні обчислення за даними таблиці. Тобто в таблицю потрібно внеси не тільки дані, а й формули для розрахунків.Для створення таких таблиць призначені спеціальні програми – табличні процесори, а документи, створені в цих програмах, називають електронні таблиці.
Табличний процесор – це прикладна програма, яка призначена для опрацювання даних, поданих в електронних таблицях.Головна перевага ЕТ – можливість миттєвого перерахунку усіх даних, пов’язаних формульними залежностями, при зміні значення будь-якого компоненту таблиці.
Основні можливості табличного процесора:
·        уведення даних у клітинки електронних таблиць, їх редагування та форматування;
·        обчислення за формулами та з використанням вбудованих функцій;
·        побудова діаграм і графіків за даними, що містяться в клітинках електронних таблиць;
·        друкування електронних таблиць, діаграм і графіків;
·        робота з файлами (відкриття, збереження, перегляд тощо).


Ми з вами вивчатимемо один з найпопулярніших табличних процесорівMicrosoftOffiseExcel 2007.
Електронні таблиці (табличні процесори) – це прикладне програмне забезпечення спільного призначення, яке використовується для обробки даних, представлених у табличній формі . Електронна таблиця (ЕТ) дозволяє зберігати в табличній формі велику кількість вхідних даних, результатів, а також зв’язків (алгебраїчних і логічних співвідношень) між ними. При зміні вхідних даних всі результати автоматично перераховуються і заносяться в таблицю. Такі таблиці можна переглядати, змінювати, записувати на носії зовнішньої пам’яті для зберігання, роздруковувати на принтері.

Документ електронної таблиці називається робочою книгою. У кожному документі може розміщуватися від 1 до 255 таблиць – робочих аркушів. Документ Excel зберігається у файлі з будь-яким ім’ям і розширенням . xls.
2. Запуск програми MS Excel. Основні елементи вікна програми.Для запуску необхідно виконати команду Пуск, Программы, Microsoft Excel.Після запуску перед нами з’явиться вікно електронної таблиці.

Об’єкти табличного процесора Excel 2007Основним об’єктом опрацювання табличного є електронна книга. На кожному аркуші розміщено електронну таблицю. Електронна таблиця складається з стовпців і рядків, на перетині яких утворюються клітинки.Кожна клітинка електронної таблицімає адресу, що складається з номера стовпця та номера рядка, на перетині яких вона розміщена. Сукупність клітинок аркуша електронної таблиці утворює діапазон клітинок. Адреса діапазону клітинок задається адресами двох клітинок, розміщених у його протилежних кутах, що розділені двокрапкою.У клітинках електронної таблиці можуть зберігатися числа, тексти та формули, а також інші об’єкти: діаграми, малюнки тощо.
Типи данихЕлектронні таблиці дають змогу працювати з трьома основними типами даних:
• число
• текст
• формула.
Формула повинна починатися із знаку рівності і може включати числа, імена осередків, функції (Математичні, Статистичні, Фінансові, Дата і час і т. д.) і знаки математичних операцій. Наприклад, формула «=А1+В2» забезпечує складання чисел, що зберігаються в осередках A1 і В2, а формула «=А1*5» — множення числа, що зберігається в осередку A1 на 5. При введенні формули в осередку відображається не сама формула, а результат обчислень за цією формулою. При зміні початкових значень, що входять у формулу, результат перераховується негайно. Результат і аргументи використовуваних функцій знаходяться в елементах електронної таблиці. Функції виконуються не тільки над значеннями конкретних осередків, але і над набором осередків із заданого діапазону. Кожен осередок має свою назву, складену з назви стовпця і рядка, а діапазон задається назвами лівою верхньою і правою нижньою елементів таблиці.
Іменування комірокВсяка комірка в Microsoft Excel має свою адресу – номер стовпця, де вона знаходиться і номер рядка. Наприклад, комірка, що знаходиться на перетині рядка 8 і стовпця С має адресу С8



Питання для закріплення:

1.     Для чого призначені електронні таблиці? (Відповідь: для обробки табличної інформації.)
2.     Назвіть основні об’єкти табличного процесора. (Відповідь: книга, аркуш, електронна таблиця, рядок, стовпець, клітинка, діапазон клітинок, діаграма.
3.     З якими основними типами даних дозволяють працювати електронні таблиці?
4.     Як записуються числа в електронних таблицях Excel?
5.     Що являє собою текст в електронних таблицях Excel?
6.     Яка особливість формул в електронних таблицях Excel?


7.     Які існують основні типи посилань? Чим вони відрізняються?

IV. Практична частина.

   1.      Відкрити лист з назвою  Урок № 1. Заповнити відповідним текстом дані комірки.
Адреса комірки
Текст
Адреса комірки
Текст
А1
Зима
D4
Осінь
В2
Літо
E5
Весна

    2.           Перед коміркою «Зима» додати стовпчик.
    3.          Перед коміркою «Літо» додати рядок.
    4.          Видалити рядок 3 і стовпчик С, а потім скасувати видалення.
    5.          Виділити комірку «Зима», зробити копію і вставити її по вертикалі 4 рази
    6.          Виділити комірку «Осінь», зробити копію і вставити її  на 2 клітинки вправо

    7.           Виділити комірку «Весна», зробити копію і вставити її на 3 рядка вниз і на 2 стовпчика вправо,так щоб отримати суцільно заповнені клітинки діапазону 3 стовпчика і 4 рядочка.



Комментариев нет:

Отправить комментарий